Collectiebank Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o. Online
Ongeveer 5500 foto’s, dia’s en ingescande ansichtkaarten. Dat is op dit moment het beeldarchief van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving. En de leden van de Foto Archiefgroep blijven materiaal verzamelen. Er is bijvoorbeeld nog een hele collectie oude documenten, die nog digitaal gemaakt zal worden, en men is van plan om diverse historische objecten die in het bezit zijn van de vereniging digitaal te tonen.
De werkgroep zocht al lange tijd naar een mogelijkheid de collectie via internet aan een groter publiek te tonen. Begin vorig jaar kwam dat in een stroomversnelling met de lancering van de beeldbank van Stichting Marke Haarle, een beeldbank site met de foto collectie met daaromheen zoekmogelijkheden vanuit allerlei invalshoeken. In juni 2012 heeft de voorzitter van onze werkgroep en de secretaris van onze de vereniging een bezoek gebracht aan Haarle en men was al snel overtuigd. Eind november werd er contact opgenomen met de leverancier van de software, het bedrijf Mediafiler in Apeldoorn dat op professionele wijze al diverse beeldbanken van (semi) overheidsinstanties en grote bedrijven ontsloten heeft, en tevens de hosting verzorgt. Er is afgeslankte pakket op de markt dat al door meerdere historische verenigingen en kringen in gebruik is genomen, en nu dus ook door onze eigen vereniging.
Vanaf januari 2013 is er gewerkt aan het vullen en beschrijven van de foto collectie, en tijdens de Historische Avond op donderdag 4 april is de website, met al meer dan 600 foto’s en enkele films , gelanceerd. Het heet de “Collectiebank” omdat het meer zal worden dan alleen een verzameling foto’s. Klik hier om erheen te gaan.
De Foto Archief groep blijft gewoon doorgaan met waar men al jaren mee bezig was, namenlijk historische foto’s, documenten en opjecten verzamelen, maar nu met de wetenschap dat het grote publiek hier nu ook van kan meegenieten.
Historische Vereniging Diepenveen 15 jaarIn 2014 is het 15 jaar geleden dat de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving werd opgericht. Het ontstaan van de vereniging komt voort uit het verschijnen in 1998 van het boek “In de schaduw van de stad” over de geschiedenis van de gemeente Diepenveen. Dat boek werd in 1998 aangeboden aan de inwoners van de gemeente Diepenveen dat door de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1999 werd toegevoegd aan de gemeente Deventer. Aan dit boek werkte een groep vrijwilligers mee uit de gemeente Diepenveen, met uit ons dorp: Wim Roetert, Wim Janssen, de heer Dogterom, Lamberthe de Jong en Harry Mulder.Om de identiteit van Diepenveen niet verloren te laten gaan, en meer bekendheid te geven aan het verleden, namen Wim Roetert en Lamberthe de Jong toen het initiatief een historische vereniging op te richten. Officieel is de vereniging 5 augustus 1999 opgericht. Het gezelschap bestond aanvankelijk uit 13 mensen en er werd vergadert in de Roetershof. Eigenaar Bert Roetert maakte ook deel uit van die groep van het eerste uur. Tegenwoordig vergadert het bestuur in de Hof van Salland.Doelstelling van de vereniging is:1. De geschiedenis van dit gebied onderzoeken.2. Materiaal dat betrekking heeft op die geschiedenis verzamelen, ordenen en toegankelijk maken.3. Zaken met cultureel-historische waarde helpen in stand te houden.Momenteel telt de vereniging meer dan 450 leden, waarvan een deel actief is. Er zijn diverse werkgroepen waaronder de PR-groep, Interviewgroep, Foto-archiefgroep, Knipselgroep, Textielgroep, Verzamelgroep en Foto-onderzoekgroep. De Interviewgroep heeft in de afgelopen 15 jaar van heel wat mensen hun wetenswaardigheden op papier gezet. Dit heeft onder andere geresulteerd in twee prachtige publicaties waarin oudere mensen een boekje open doen over hun herinneringen. Andere boeken gaan over de Diepenveense Tabakcentrale (DTC), de Kokosfabriek, de Kloosterboerderijen, de zusters van het Vrouwenklooster, de Diepenveense slagers, en de bakkers. De Foto-archiefgroep heeft in 2008 een prachtig fotoboek getiteld “Diepenveen Toen en Nu” uitgebracht.Op de dinsdagmiddag is de FAG in Kultushus “Hof van Salland” aanwezig.U kunt daar altijd binnenlopen om hier oude foto’s te bekijken, in te leveren enz.De FAG is aanwezig vanaf 14.30 uur.
Historische wandeling 2014
Al weer voor de elfde keer in successie werd voor de beide basisscholen in ons dorp de jaarlijkse Historische wandeling voor scholieren uit de groepen 6 en 7 georganiseerd. Een rekensom leert dat inmiddels al zo’n kleine 900 kinderen in totaal deze wandeling ervaren hebben en hopelijk zodoende iets over de plaatselijke geschiedenis hebben geleerd.
De kinderen verzamelden zich ’s morgens om 08.30 uur bij de kerk waar dominee Henk Spit het één en ander vertelde over de kerk en omgeving. Daarna gingen de kinderen in groepjes onder begeleiding van volwassenen, inclusief een gids van de Historische Vereniging een vooraf uitgestippelde route door het dorp wandelen waar op verschillende locaties iets werd verteld over de geschiedenis van die locatie en omgeving.In het ‘kappersmuseum’ van Antoon Legebeke zagen de kinderen hoe er vroeger geknipt en geschoren werd.
Bij de toren van Oud Rande werd onder andere verteld dat hier vroeger een schuilkerk was. Ook wees de gids op de schietgaten in de toren. In de middeleeuwen gebruikt om zich te verdedigen tegen ongenode gasten.Bij de vroegere Naai- en breischool werd verteld hoe de meisjes hier destijds werden opgeleid. Ook konden de kinderen de minder bekende achterkant van het gebouw bekijken.Voor het eerst werd ook het Kulturhus (Dorpshuis) ‘meegenomen’ in de route. Dit vanwege het sluiten van de bibliotheek aan de Burg. Crommelinlaan medio augustus.In het café van het Kulturhus werd een demonstratie gegeven hoe in vroegere jaren producten werden afgewogen.
Ook een oude weegschaal waarop baby’s werden gewogen was er te zien en de kinderen konden elkaar wegen. Zo leerden ze, door het juiste aantal contragewichten te gebruiken, het juiste gewicht te bepalen.
Op de begraafplaats aan de Roeterdsweg kregen de kinderen eerst een ruimte in het monumentale poortgebouw te zien. In deze ruimte stonden nog drie doodskisten die vroeger waren bestemd voor overleden zwervers. In de andere ruimte, waar vroeger de overledenen werden opgebaard zijn muurschilderingen en een mooie glas-in-lood raam te zien. Ook over een imposante praalgraf werd het nodige verteld. Dit graf wordt ook wel het graf met de hondjes genoemd. Tenslotte werd stilgestaan bij het Oorlogsmonument waar het verhaal over de Britse piloten die in deze omgeving zijn omgekomen en hier liggen begraven werd verteld. Ieder jaar op 4 mei worden ook hier de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog herdacht.In tegenstelling tot vorig jaar, toen de kinderen en hun begeleiders regen en wind moesten trotseren, waren de omstandigheden dit jaar gunstiger. Een heerlijk zonnetje en een aangename temperatuur viel hen ten deel. Het aangename met het nuttige gecombineerd, een educatieve wandeling van de Historische Vereniging.Harry Mulderterug naar boven
Rolstoelwandeling naar de BoerkampDe Foto-archiefgroep van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving organiseerde in samenwerking met de activiteitencommissie van Woon- en Zorgcentrum Sparrenheuvel weer de halfjaarlijkse Rolstoelwandeling voor bewoners van Sparrenheuvel. Deze activiteit is destijds in het leven geroepen om de mensen die slecht ter been zijn in de gelegenheid te stellen, door middel van deelname aan de Rolstoelwandeling wat verder van te huis gaan om zodoende meer van het dorp en de prachtige omgeving te kunnen zien.Door de grote belangstelling en de beschikbaarheid van een bepaald aantal vrijwilligers wordt de wandeling twee keer gelopen, ’s morgens en ’s middags. De meeste deelnemers hebben al verscheidene malen meegedaan aan deze activiteit, voor hen is het een uitje waar men iedere keer weer naar uitziet. Voor de mensen die van oorsprong niet uit Diepenveen komen is de Rolstoelwandeling een prima gelegenheid om te ontdekken hoeveel moois Diepenveen te bieden heeft. Met ondersteuning van oude foto’s werd de geschiedenis van verschillende locaties uitgelegd en konden de deelnemers zien hoe Diepenveen in de loop der jaren is veranderd.Onder prachtige weersomstandigheden ging de wandeling deze keer naar “De Boerkamp” van de familie Nieuwenhuis aan de Oranjelaan. Dit bedrijf, waar men momenteel druk is met het oogsten en bewerken van de asperges werd in het verleden ook al eens een keer bezocht door de deelnemers van de Rolstoelwandeling. Niet alleen over de asperges maar ook over deze locatie als melkveebedrijf en de geschiedenis hiervan werd met veel enthousiasme verteld. Voldoende aanleiding om in de toekomst dit bedrijf vaker te bezoeken. Net zoals toen werd ook nu op deze locatie gepauzeerd en onder het genot van een versnapering genoten de deelnemers van de gastvrijheid die de familie Nieuwenhuis hen bood. Mooi was het moment dat zij hun pasgeboren dochtertje, Carice lieten zien. De eerste telg van de volgende generatie kreeg dan ook volop de aandacht.